Levendige wijk

Welke ambities kunnen we voorop zetten om tot een levendige wijk te komen? Wat zou er te beleven kunnen zijn in de toekomstige wijk?

  • GELATINETOREN ALS BUURTANKER

De Gelatinetoren (schoorsteen) aan het Gelatineplein legt de link met het verleden en kan de ‘hotspot’ worden waar het buurtleven vorm krijgt. Er zou ruimte kunnen komen voor gemeenschaps-, socio-culturele en recreatieve voorzieningen.

  • LEVENDIGE PLINTEN

De toekomstige wijk wordt voornamelijk een woonwijk, maar om een ‘slaapwijk’ te voorkomen zouden er buurtgerichte functies kunnen bijkomen. Deze zijn dan gerelateerd aan het wonen zoals een kindercrèche, een krantenwinkel, … Door het gelijkvloers van de gebouwen op te laden met deze functies wordt interactie tussen buurtbewoners gestimuleerd. Door daarnaast ook wonen op het gelijkvloers te voorzien kan een sterkere relatie tussen bewoners en de publieke ruimte ontstaan. Aan de kade kan er in de plint dan bijkomend een meer actieve invulling worden voorzien, waarbij we bijvoorbeeld denken aan horeca. 

  • FIJNMAZIG SPORT-EN SPELWEEFSEL

De toekomstige wijk zou een samenhangend geheel van plekken en verbindingen kunnen vormen met sport- en spelprikkels voor jong en oud. De verschillende plekken hebben dan een eigen identiteit en de buitenruimtes kunnen aanzetten tot gebruik (tuinieren, rusten, kijken, spelen, dansen, …). De aanwezigheid van praktisch buitenmeubilair kan sociale interacties bevorderen (barbecue, moestuinbakken, banken met rugleuning, …). De plekken zijn best flexibel in gebruik.

Heb je een idee of een vraag?
Geef ze hieronder gerust even door.

ik heb een idee of een vraag

Als eerste alle nieuwtjes
over De Gelatines weten?

houd me op de hoogte

ik heb een idee of een vraag

Hou ons op de hoogte